Blog outdated!

Assalamualaikum, selamat menghadapi bulan Ramadhan Al mubarak kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia..

Alhamdulillah saya masih di beri kesempatan oleh Allah swt untuk bernafas sehingga ke hari ini..juga peluang untuk " pengurusan masa peribadi yang efektif bersama si kecil "...

30% downloading............................................................blog dlm proses "update"

stay tune ^_^

Wordless Sunday Night




"I knew I loved you when I realized that there was no one else I would rather laugh, cry and make memories with."



Menu santapan hari ini

AsSalam

Harini 1 hari me tidak makan nasi, sebabnya alahan me masih ada tinggal saki baki lagi (me sangat alah dengan semua jenis makanan yang bertumis guna bawang dan rempah ratus until now..)..sekarang kandungan me dah nak masuk 6 months..ohh 3 months to go (nervous!), ok berbalik kepada tajuk asal..untuk breakfast pagi tadi..me cuma buat roti telur berlapis keju ja (seriously sedap!silalah cuba....), resipi ni me berpandukan pada buku resepi di bawah yang me grab di MPH last day sempena nak habiskan baucer buku 1M me yang tinggal lagi rm50..

haa inilah bukunya...

sebenarnya me beli sebab nak cuba menu baru yang lain dari yang me pernah makan, kot-kot la lain dari kebiasaan yang sesuai untuk pregnant mummy (i am picky eater) macam me ni..tapi masa nak beli tu, pihak mph dah wrapping..so tak boleh nak review isi dalamnya...harga pun murah rm13 ja, so me grab la 1 guna duit free kan..tapi apakan daya, bila balik rumah ja..buka wrapping konon-konon tak sabar nak tengok isi dalam, bila tengok ja sekali imbas alaaaa! menu tak banyak yang menarik..hampir keseluruhan menu dalam buku ini adalah menu harian yang mak kita dok masak hari-hari, contohnya kari ayam, asam pedas ikan pari, taugeh tumis, sayur campur, nasi lemak, mi bandung, sandwich tuna and etc..cuma adala sikit-sikit yang memang orang suka makan tapi jarang di komersialkan..nak rasa pelaburan ini satu kerugian?bagi me tidak..sebab me memang ulat buku dan suka kumpul buku, jadi me tidak rasa ralat sangat rugi beli buku ni.. 

sila scroll ke bawah .....

*
*
*
*
*
*
1
2
3

haaa inilah rupa roti telur berinti keju yang me cuba dari buku resipi 9 bulan 10 hari...
me cuma buat 2 keping ja..tu pun dah sangat mengenyangkan ok..dan sangat sedap bila makan panas-panas, lepas tu cicah dengan sos tomato (my favourite!) pulak kan..hmmm nikmatnya rezeki-mu ya Allah...



bahan-bahan buat yang mudah :

roti gardenia (ikutla berapa keping yang kamu suka)
kepingan keju kraft
telur
sedikit garam
sedikit serbuk lada putih

cara buat :

pecahkan telur + garam + lada putih
kepilkan roti dengan keju
celupkan roti tadi ke dalam telur
goreng guna non stick pan + mentega atau butter sehingga kekuningan

hidangkan dan sedia untuk di makan!

menu dinner me pun ini juga yang me buat 2 keping juga,
 lepas tu adala me makan sikit bersama sup sayur rebus fucuk + cendawan hitam tanpa tumisan bawang ok yang my mom buatkan untuk menu tengahari tadi..

ihsan dari mr google..

so kenyangla me malam ni... ^_^





Cara-cara buat kotak kertas

 AsSalam semua...

kepada yang request utk cara-cara buat kotak kertas..saya minta maaf banyak2 sebab telah amik masa yang lama nak post kan kt sini..sebabnya..saya mengalami simptom morning sickness yang teruk juga..segala kerja tak boleh nak buat..jadi sekarang ni tu semua dah pun berlalu..dan saya alhamdulillah dah kurang alaminya..sikit2 ja ada...so kita teruskan kepada agenda utama..anda-anda sekalian saya post kan gambar-gambar di bawah ini mengikut turutan ya...


ini contoh kotak kahwin saya last year haritu.....ok untuk membuat kotak yang seperti di atas....
sila ikuti langkah2 yang  tertera dlm gambar2 di bawah yang dah di susun mengikut langkah demi langkah


peralatan yang digunakan....eh...stapler pulak tertinggal...


mula-mula begini...


kemudian lipat-lipatkan



ok setelah dapat line yang kita lipat-lipatkan tadi...


mulakan untuk membentuk kotak



lipat-lipat



lipat-lipat lagi..sampai dapat bentuk macam ini....


kemudian buka lipatan tadi macam ini....sebab nak potong pulak seperti di bawah



potong slow-slow


potong sehingga setakat dlm gambar tu ja..


haaa lepas potong akan jadi begini....









stapler kan di hujung kedua-dua bahagian supaya lipatan tak terbuka ya...


so inilah hasilnya....



dua gambar di atas ni pulak untuk buat penutup kotak..langkah-langkah untuk hasilkan penutupnya sama jugak macam ja macam badannya..cuma saiz penutup tu anda perlu lipatkan kertas biar besar sikit dari saiz badannya..main agak-agak ja..



akhir sekali...inilah hasilnya...kotak dan penutup...sama saiz ja ketinggian kedua-dua nya..


SELAMAT MENCUBA!

p/s : kalau tak faham sila emailkan pertanyaan anda pada saya ya..
shima10384@yahoo.com atau shima10384@gmail.com








.







March 2012 Blog Giveaway by kak Lin !!



Hai..hai hai..harini me post march blog giveaway by kak lin (sila klik link ini) ...I really-really love it!!! by the way me memang sangat suka mengikuti perkembangan hasil-hasil kreatif quilling kak lin ni setiap minggu..sampai me terdetik dalam hati " Ya Allah..sangat agung ciptaan Allah SWT, kerana telah mencipta manusia yang sangat2 kreatif seperti kak lin.." begitu banyak idea yang di curahkan dengan hanya menggunakan benda yang simple2 seperti kertas..soo kreatif! me hope kak lin akan teruskan menghasilkan kraf-kraf yg dengan lebih baik dari masa ke semasa..cyaiok!

Me sekarang pun telah mula meminati seni quilling ni sejak2 me terbaca pasal kak lin dalam newspaper..me siap suggest kan pada sedara mara me (suruh follow blog kak lin) yang suka dgn seni2 kraf ni...me pun siap beli set quilling dari salah seorang quilling blogger yang me jumpa dlm blogger list kak lin..

SO PADA SESIAPA YANG NAK TAHU LEBIH LANJUT PASAL QUILLING OR NAK ORDER KAD UTK YG TERSAYANG SILA LAYARI SINI YER.. http://azlina-lin.blogspot.com/


Ketidakselesaan...

Assalam alls.. dh nak dekat jam 11mlm...Ya Allah..semenjak pregnant ni..me selalu sangat rasa lesu, makan tak lalu..minum pun kurang..bibir me dah pecah-pecah kering..hidung berdarah pulak tu..huhu sedih rasanya..mungkin sebab me seorang yang aktif lasak sebelum ni..jadi sekarang ni semua kelasakan dan keaktifan itu dah pergi..me bukan setakat kena morning sicknes..tapi all day long sickness..satu kerja pun me tak boleh buat..langsung tak boleh ok..tambahan pulak my hubby kerja jauh..nak jumpa pun 2minggu sekali..oohhh Ya Allah..kuatkanlah iman hamba-mu ini..me dok tunggu my bie balik hari demi hari...

Rata-rata memangla me tau ramai yang mengalami morning sickness cuma bezanya teruk dengan tak teruk..kebetulan ubat alahan me yang doktor bekalkan dah habis..me nak ke klinik balik pun tak terdaya...still nak tunggu my bie balik and bawa me juga..my parents and my parents in law tiap-tiap hari tanya me nak makan apa?teringin apa?..buat masa sekarang selera makan me sangat teruk tak lalu nya..berat me dari 58kg dah tinggal 53kg dlm 2 bulan..me telah sedaya upaya untuk makan tapi...cannot go on! supplement yang me beli dari kawan langsung lah me tak boleh makan sebab bau dia...macamana la me nak tambah zat untuk baby me...really sorry dear! mata me kalo tengok silau pun me naik pening dan mual..me sangat berharap agar segalanya ini akan berakhir tak lama lagi..harap-harap sekejap jelah..sungguh tak tertanggung rasanya...

me terpaksa ke toilet jap..me dah rasa mual nak muntah ni...

Alhamdulillah..I will become a mommy !

Actually me and husband p klinik nak check pasal batuk I yang dah sebulan tak baik-baik lagi..then bila sampai ja di klinik..( me bagitau bie..nervous la pulak nak jumpa doktor..)

Me : Doktor..saya batuk dh sebulan..tapi tak baik-baik lagi..lepas tu kan, saya rasa lesu nak muntah dan pening kepala..

Doktor : ok puan shima go and check urine dulu..then nanti kita tengok macamana..

Me : fuhh dup dap dup dap..ishh kena kencing manis pulak kah?? (sambil berkata di dalam hati)

Nurse : puan shima..sila masuk.

Me : ok..jom bie teman!

Doktor : Alhamdulillah dan tahniah...puan dah mengandung..

Me : pandang husband..dia senyum..muka me??schoked! tangan kaki semua sejuk kebas...huhu langsung tak sangka..(dalam hati..ooo patutla period lewat..lepas tu bau daging pun tak boleh hidu...oooo)

Husband : Alhamdulillah....sengihhhhh ja..

Doktor : shima ada rasa period lewat tak?

Me : ya doktor lewat..sepatutnya dah period awal bulan..sebab last period saya haritu awal bulan 10..

Doktor : Ya itula...so shima ingat tak last period bila?

Me : Alamak doktor saya tak ingat la..

Doktor : haishhh mana boleh tak ingat..nanti nak p klinik gov kena marah dengan nurse..sebab diorang nak kira due date delivery baby nanti..

Me : Alamak yaka..nanti balik saya tengok dlm planner..selalunya saya tulis dlm planner..

Bie : awal minggu bulan 10 doktor..

Doktor : hmmm kejap saya nak kira....hmmm..kalau awal bulan 10..maknanya shima baby shima sekarang dah 5 weeks..

Me : Ooooooo yaka..

Doktor : Ok next month nanti datang balik kita nak buat pengesahan untuk tarikh delivery ya..

Me : ok doktor

Doktor : so ada apa-apa yang nak tanya tak pasal ini?bila kahwin?anak pertama ka?

Me : tak tau nak tanya apa doktor..saya masih terkejut lagi..ya anak pertama..kami baru ja bulan 6 haritu kahwin..

Doktor : ok..doktor nak tunjuk keadaan di awal trimister yang pertama 5 to 6 weeks..(refer on picture yang doktor tunjuk )..so shima kena banyak makan buah-buahan, sayur dan susu ya..kalo ikutkan date last period..shima akan delivery maybe dalam bulan 7...

Me and husband : masing-masing dok kira..wahh bulan puasa kot...

then..dah settle dengan doktor...ambil ubat yang doktor bagi..ubat alahan, ubat batuk dan asid folik...then balik umah mertua...apapun sangat rasa bersyukur dengan rezeki yang Allah S.W.T berikan..semoga anak yang di kandung sentiasa dilindungi oleh Allah dan menjadi zuriat yang soleh solehah amin...amin..amin...

heart and soul therapy


Followers